středa 31. prosince 2003

Vánoce s Kozlem

Tak se zase v kalendáři objevil ten hrůzný den - 24. prosinec, Štědrý den, Vánoce. Nechtěli jsme jej s Jaroušem trávit před televizí, protože se v programu nacházely pouze pořady se zcela úchylnými názvy jako Předehra k polibku, Křesťanský magazín, Všechny děti chtějí lásku nebo Srdce k pronajmutí a oprávněně jsem se obával, že by na mne při neobratné manipulaci s televizním ovladačem mohla vykouknout ďábelská tvář Pyšné princezny, takže jsme se vydali směrem k naší nejoblíbenější chřibské skalce - ke Kozlovi. Kozel byl o vánocích moc pěkný, nikdo nebrousil na rybu slaňáky, nikdo neblokoval cesty, prostě ideální počasí na lezení. Vybalili jsme skelety, mačky, cepíny, motorové pily, příklepovky a cirkulárku ... ále né, dali jsme Rohovou, Jarouš, který asi s koncem roku definitivně zcvoknul ji dal v -5°C dokonce polonahý, aby mne trochu obveselil a jelo se na Trampa. Tady jsme dali klobásy, takže zlaté čuně se opět nekonalo a odjeli jsme vstříc dárkům, které nám nadělil Děda Mráz z Moskvy. Tentokrát to byl poměrně pěkný Štědrý den. A večer ještě na Zeppelinu ...   Jara Blatný

Štědrý Kozel


Jde do tuhého!


A stále výš ...


... a výš.


Kosa


... a nakonec přišel i Ježíšek
ve světle hvězdy Betlémské.


Co se událo v Chřibech v roce 2003

V našich malebných Chřibech se opět pracovalo a taky hodně lezlo. Odjistily se dva nové skalní útvary. První je tzv. Košíkovská skála, která vystupuje z ostrého hřebene zvaný Vlčí jámy padajícího do Kudlovské doliny. Od autobusové točny při vjezdu do lesa je to 1,2 km k mostku po levé straně, kde se nechá auto a pak se jde do lesa, nejprv do prava a pak do leva, je to jediný skalnatý hřeben v okolí, dotyčná skála je až nahoře, jako poslední. Je zde 10 cest od 4+ po 8-, z chytů převažují vsazené kameny a dírky. 
Druhá je Čertova skála. Nachází se na protějším hřebenu Osvětimanských skal, je asi 12 m vysoká a 3 m převislá, obtížnost cest je ideální pro sedmičkové lezce, ze sedmi cest je jedna šestka, zbytek od 7- po 7+/8-. Převislý charakter skály připomíná Mišju peč ve Slovinském Ospu, až na výlezy, ty jsou klasicky pískařské, tzn. přebrat chyt, noha k ruce a zvednout se na 1m čtverečním. 
Jinak některé skály a boulder šutry se očistily od mechu, takže se poleze opět líp, přejistily a dojistily se některé starší cesty a vznikly i nové cesty. Na Osvětimanských skalách Špatná volba 6-, M. Rožek 2003, vede přímo po hraně přes jeden borhák a napojuje se do Severozápadní stěny 5-. Na Zbojníku Tři veteráni 7+, M. Rožek, J. Blatný, K. Novák 2003. Vede mezi Josefovou a vzpornou stále při hraně k borháku, přes něj na vrchol. Na Barborce Z Irska do Skotska 7, L. Bordovský 2003. Jedná se o boulderovou pasáž přes kroužek vlevo od Skotské, velmi pěkné. Na Břestecké skále Wall come 7-, M. Zavřel, J. Ludvík 2002. Cesta je na první skalce po cestě na hlavní lezecké terény, má jedno jištění a je celkem zábavná, dále Lednová neděle 9+, M. Zavřel, M. Rožek 2003, 1. RP Adam Ondra 2004. Je to těžká boulderová cestička po malých chytech bez stupů, vede vpravo od Green boys 9- na horní věžce. Na Buchláku Nuda v Brně 9-, M. Zavřel, M. Rožek 2003, 1. RP M. Rožek 2003. Cesta má 4 jištění, nástup je do převisu, pak technické lezení bez noh i ruk, dá se spadnout i ve výlezu. No a na Budačině Marek protahl Black and White 7/7+ přes polici nahoru, zatím klasu, ani název neznáme, necháme to na něm.
 
Pojďme k samotným přelezům v roce 2003 (a v prvních okamžicích roku 2004):
Kozel:
Zlínská 8+/9- PP V. Wolf - Vlčák, HKUH
Devizák narovnání 9 PP Z. Hruboš - Jelen, Pálavský věšák
Jinak Jara Blatný dal nejvíckrát za rok Gorilího samce, asi 20 přelezů, je bůh.
Osvětimanské skály:
Padl 5,5 let starý projekt Severní stěna, 1 PP M.Rožek, oddíl HKUH,Green sport, Triop, Pilka Kameny, T. Pilka, Pálavský věšák, Rock Horn, Triop, Kameny, březen, 9+/10-, těšíme se na další opakování.
Kanta 8+/9- PP V. Wolf
Fontainebleau 8 OS V. Wolf 
Jestřabí skála:
Tajemství velkého Vonta 9- PP V. Wolf, 3. přelez a PP A. Ondra Brno
Břestecká skála:
Wolfův revír 8- OS J. Blatný HKUH
Svištipilka 9- PP A. Ondra, 2. přelez
Mini Epita 8+/9- PP A. Ondra
Mini Epita dir. 9-/9 PP A. Ondra, 3. přelez
Ine kafe 9 PP T. Pilka
Pan seriozo dir. 9- FLASH A. Ondra, 2. přelez
JJMBN 8 OS A. Ondra, 2. přelez, PP V. Wolf 3 přelez
Quick step 8+ PP V. Wolf 3. přelez, OS A.Ondra, Flash Z. Hruboš - Jelen
Ton sai 9-/9 PP A. Ondra, 3. přelez, PP Bokula, PP Jelen, RP V.Wolf
Buchlovský kámen:
Nas nedogonjat 8+/9- RP M. Rožek
Prásk 8- PP P. Hrubošová
Nuda v Brně 9- PP M. Rožek, 1. přelez
Komínské skály:
Finale Liquere 9 PP M. Rožek, 2. přelez
 
Jinak se taky hodně boulderovalo, nejtěžší věci opět mrskl nezmar Tomas Pilka a taky Slovák Rasťo Šulík a Black ze Zlína, hlavně na Pečínkově skále a Koryčanském hřebenu. Tomas dal pár boulderů za 7c FB, jeden za 8a mu utekl o vlásek. Těžké věci mrskl Jelen a Farář Ivo David - boulder Skinhead 7a+ FB a taky Verunka Kotasová, Ocún, Rock Pillars, Radek Souček Ocún, Pavel Kořán, Eliass sport, Triop, Rock Horn, Beal, Kameny Pilka, Trpasličí b. na Koryč. hřebenu, asi 7b FB, Ivoš Kašpárek z Přerova dal na 4. pokus boulder ze sedu na Kozlovi 7c FB, Black na 2. Když se nám bude chtít, uděláme boulder průvodce a budu psát přesné popisy, názvy a klasifikace, jinak se dá cokoli doplnit a upřesnit.
 
LEZBĚ A BOULDERINGU V CHŘIBECH ZDAR Váš horský vůdce Michal Rožek.