středa 27. října 2010

Vlahý pozdrav z Krasu

Zdravím z Krasu chřibaře, mykology  a další lezeckou sebranku tam do krajů, kam tak rádi občas zavítáme ochutnat jedinečnost tamější krajiny, vína a lezení.

 
Láska k lezení a k ženám nezná hranic, či vzdáleností a jistě i vy s potěchou spočinete na dvanácti fotografiích, které tvoří lezecký kalendář Suchý a Pustý – Žleby 2010. O co jde?
Jak pravil náš mocný kamarád zvaný LeOSák: „V nehostinných zářezech severně od Blanska, jež vznikly postupným řícením jeskynních stropů (aspoň myslím), v nichž vládne vegetační inverze a evropsky jedinečné druhy květeny se nechutně plazí kolem rozchrastané a nedočkavými cykloturisty okupované asfaltky, jsem nikdy netrávil příliš moc času. Možná za to může i to, že se zde platí parkovné nebo stařík požaduje za slevu lahváče“
Ano, Suchý a Pustý žleb nepatří mezi nejpopulárnější oblasti Moravského krasu. Jejich kouzlo spočívá v určité divokosti, v doteku s lezeckou historií, ve specifickém mikroklimatu. Pokud vás neodrazuje mírná lokrovatost a zelenavost některých cest  či mnohdy starší jištění s nutností vlastního dojištění, tak si zde užijete vícedélky i bouldrové cesty, sportovně zajištěné routy i morálové dardy, specifické „jeskynní“ cesty a dá se tu blbnout i v zimě. Přes to všechno je dost často problém nalézt spolulezce ochotného si to užít. A tak přišel nápad nafotit kalendář. A v něm brněnské lezkyně lezoucí místní klasické linie. Z hospodské myšlenky se nakonec stal vážný projekt a výsledkem bylo, že jsme si ve Žlebech letos parádně zalezli se spoustou děvčat! A jim se to líbilo! Z veskrze pozitivní energie, jiskření mezi skálou, modelkami, jističi a fotografy, zrodil se kalendář SUCHÝ a PUSTÝ – Žleby 2010. Přípravou kalendáře jsme strávili léto a podzim letošního roku. Byly to veselé dny a výsledek snad stojí za to.
No a teď těžký byznys:
Pokud si chcete zkrášlit přítmí svých obydlí nebo obdarovat své blízké kalendářem, mrkněte na www.fotonec.blogspot.com a dozvíte se více. Kalendář bude k dostání od 5.11.2009 v Brně na Fritu, možnost zakoupit kalendář bude i na Mejcupu na Flédě 28.11.2009. Mimobrněnští zájemci se mohou obrátit na Petra Pokorného (email: pokac@email.cz). Cena kalendáře 250,- Kč + případná dobírka.
Na křtu 4.11.2009 na Skleněné louce v Galerii Střepy se kalendář bude prodávat za 200,- Kč + s DVD obsahujícím dokumentární velkofilm o vzniku kalendáře a možností podpisu od všech modelek!   Lezení zdar Petr Pokorný
 
No a pár fotek, které se do kalendáře nedostaly, na ukázku:

č.1- Linda Synaková, Propaganda (8+/9-), Masiv Berana a Rorejsů


č.2 - Lucie Brešová, Naše (7-), Nad Vodárnou


č.3 - Pavlína Binková, Stará Saxi (7), Saxifraga


č.4 - Veronika Foltánková, Policejní (4-), Masiv Koně


č.5 – Šárka Patermannová, Hýskovi Rorejsi (8+), Masiv Berana a Rorejsů