pondělí 4. srpna 2008

Akut, 8a, Cima Ovest

Po dlouhém plánování termínu, kdy se do toho pořád míchaly pracovní nebo rodinné problémy se nám povedlo s Kryzákem dohodnout datum výletu na Tre Cime ... sundat pytel z Akuta. Padlo to na 1. týden v srpnu, předpověď byla sice velice rozporuplná, ale přesto se jelo na krátký výlet … v sobotu cesta tam, v neděli 4. srpna jsme cestu vylezli a v pondělí domů.
Krátké info k cestě:
Je to „sportovní“ cesta v pravé části severní stěny Cimy Ovest. Cesta začíná ve spádnici pravé části střechy světa koutkem přes převísek (skoba, 2 nýty a skoba) do 1. štandu. Je psaná za 7+, ale je trochu jedovatá a je třeba si v ní dávat pozor pod 1. nýtem. Nástup je na obrázku označený šipkou. Dál v převislé části orientační problémy nejsou a začínají až nahoře v kolmé části. Prvních 300 metrů vede převisem, takže se dá lézt i v dešti a popřípadě slanit ze štandů. Zbylých 250 už jsou lehčí kolmáče a plotny. Cesta je zajištěná nýty a skobami, ale pár friendů se taky hodí do lehčích délek. Štandy jsou v těžkých délkách zpravidla ve dvou nýtech, v lehčích byl jeden nýt nebo nějaké skobky. Kvalitu skály bych asi označil jako střední , takže ne tak luxusní jako třeba v Gelbe Mauer (popř. Žlutá hrana) na Cima Picolla ale není to ani totálně rozchrastané. Obtížnost délek těžších než 8 sedí, délky psané za míň než 8 jsou občas podhodnocené a ne moc zajištěné. V horní části stěny se cesta špatně hledá, protože nevede logickými směry, ale mořem ploten a skoby nejsou často vidět. Lezení je hodně vzdušné a i přes drobné mouchy cesty se určitě vyplatí si ji vylézt.
 

 
Pavel Kryze cestu přelezl stylem AF, já (Pavel Urbánek) jsem klíčové místo v  10. délce háknul, tak to mám za 9A1 AF. Další info je na planetmountain.com   Pavel Urbánek
 

nástup
 
 
2. délka



5. délka

10. délka
  
horní část stěny



horní část stěny


klíčové místo


Kryzák


horolezci


roman tyčka




ráno po výstupu



ráno pod nástupem



ráno pod nástupem


Žádné komentáře:

Okomentovat