pondělí 18. října 2010

Soustředění lezeckého výběru jihovýchodní Moravy

Dne 18. září 2010 proběhlo v Moravském krasu v obci Sloup a Holštejn soustředění lezeckého výběru jihovýchodní Moravy. Není jistě náhodou, že převážná část tohoto týmu byla tvořena členy horolezeckého klubu z Uherského Hradiště.

Akce započala na Vaňousech, kde Tomáš (Kolouch) za asistence Zdeňka (Jelen) vylezl těžkou plotnu „Barbar Conan“ za 10- (10-/10?). Jedná se o napřímení „Umělé ženy Barbary“. Poté se odebrali do Sloupu povzbuzovat Kubu Nováka, ale ještě před tím, něž se usadili na předskalí, z něhož se krásně pozoruje Kubův cíl (Pochybná pověst), se Jelen stihnul protáhnout v cestě „Flash dance“ 9- (PP).

Soustředění podpořili svou účastí i klasici moderního skálolezení Tomáš Pilka (Svišť) s Markem Zavřelem. Svišť si po letech zopakoval PP stylem kroky ve své vlastní cestě „Pochybná pověst“ 9+/10-, byť v ní nevládlo ideální tření. Vlhkost ovšem nepřála úspěchu Márovi v Sofii a Radmilovi v Moonlight shadow ve Starých skalách. Ani Kuba Novák si neporadil s menší drsností chytů, byť byl mohutně povzbuzován kolektivem celého soustředění.

Soustředění lezeckého výběru jihovýchodní Moravy poukázalo na aktuální stav formy účastníků a konstruktivně odhalilo i jejich slabiny. Lze tedy s úspěchem konstatovat, že toto soustředění splnilo svůj účel a ukázalo tak našim mladým talentovaným lezcům ten správný směr k dalšímu rozvoji jejich potenciálu.

Napsal tajemník ústředního výboru pro rozvoj mládeže Jakub Novák.

Velkolepé fotky k textu ústředního tajemníka dodal Radmil Schneider: