pondělí 17. září 2018

Břestecká skála - výlom

Břestecká skála nepatřila nikdy ke skalám se super pevným a stabilním matrošem, viz veselá historka o dvou trampech, co chtěli přespat u ohniště, ale rozmysleli si to a ráno tam byl balvan velikosti osobního auta. Ten balvan je tam dodnes - ano, ten co si na něj dáváme batohy.
V poslední době nám to ale padá v okolí Plotny poněkud častěji.
V minulém týdnu (okolo 8. září 2018) došlo na Břestecké skále k výlomu pilíře v pravé části Plotny. Okolí je obehnané páskymi se zákazem vstupu. Tento zákaz je bezpochyby namístě, protože se celá oblast Plotny jeví dost nestabilní.
Na přelomu roku 2017/18 došlo k výlomu velkého bloku v levé spodní části Plotny. Celá horní část tvořící kvádr cca 10x10x1,5m je teď podepírána pouze v pravé části vachrlatým pilířem a pod levou částí je velká puklina, která ji odděluje od podloží. Ta tam byla vždycky, ale před výlomem nebyla tolik vidět.
Nový výlom v Plotně - pohled od vesnice

Červeně orámováno - nový výlom.
Žlutě - výlom z přelomu roku 17/18
.
Pokud povolí pilíř mezi oběma orámováními, celý kvádr vrchní části Plotny sjede dolů. Také je možné, že sjede jen levá část, protože Plotna je kousek vpravo od žlutého rámečku rozdělená spárou odshora až dolů.

Žlutě vyznačená puklina v levé horní části Plotny.
Červeně nový výlom.
Modře velké volné balvany

Pohled z vrcholu na horní část Plotny.
Červeně orámovaná část - možná i okolí, se může zřítit
Aktuální stav - pohled zespodu

Stav z roku 1950 - foto Vojta Rosůlek
Takže až půjdete na Břesteckou skálu, opatrně a berte pásky a zákazy velmi vážně.
Pavel

Žádné komentáře:

Okomentovat