středa 20. ledna 2010

Kterak zrobit zařízení na posilování prstů a tvorbu svalohmoty

Pro nás, osoby starší, pracující mimo město svého bydliště a tím i vracející se z práce později a doma opatrující manželku a dítě, není někdy lehké dostat se na stěnu za účelem řádného potrénování. Proto je nutné pro tyto situace zařídit doma něco, co stěnu alespoň trochu nahradí, prstům dodá sílu a tělu tolik potřebnou hmotu, která mezi vyzáblými sportovci, vylepšujícími své výkony drastickým snižováním hmotnosti způsobí  pravý a nefalšovaný šok. Jak je známo, není totiž ani tak důležité, co lezete, ale jestli vám to pak sluší na skalách. Tak jsem i já před časem realizoval dlouho odkládaný projekt s pracovním názvem "Lištovka nad futrama". Ano,  jak bystřejší čtenář nyní již zřejmě tuší, rozhodl jsem se nad futra v mém bytě umístit lištovou desku,  na které bych pak mohl provádět různé náročně gymnastické a siličské kusy. Problém však nastal, když jsem zvažoval, jak přichytit tuto desku nad futra do zdi, o které toho příliš mnoho nevím. Obával jsem se totiž, aby se na mne při mých tvrdých trénincích nesesypala deska i s metrákem cihel. Svěřil jsem se mými obavami Jelenovi, který však po zběžném obhlédnutí zdi konstatoval, že zeď je dobrá, všechno unese a nemám se čeho bát. Takových desek už údajně navrtal několik k plné spokojenosti majitelů bytů. Problém neviděl ani v možnosti poškození elektrických rozvodů ve zdi, o jejichž přesné lokalizaci bylo lze jen spekulovat. Jelen tvrdil, že ještě nikdy nic nepoškodil a byla by velká náhoda, kdyby se to stalo zrovna u mne. Svým výkladem mne sice docela uklidnil, ale přesto jsem se rozhodl vyrobit konstrukci, na kterou by se deska připevnila a mé cviky by tak nebyly závislé na nosnosti zdi, nýbrž podlahy. Protože vím, že i Bláža (a možná i jiní) otálejí s instalací desky ve svých domovech, přináším tentokrát na naše stránky kutilský koutek, ve kterém se dozvíte, jak vyrobit nosnou konstrukci, jak ji přichytit do zdi a kterak na ni poté připevnit to nejdůležitější – houpačku pro dítě (i deska se tam ale samozřejmě vleze). Návod k sestrojení je tedy zde:
V sobotu ráno vstanete a po vydatné snídani nachystáte materiál a nářadí. Potřebovat budete dva trámky (na tloušťce moc nezáleží, trámky jsou pevné i tenčí – takže vyberte něco přiměřeného a esteticky přijatelného), dále dřevěnou desku, na kterou se bude připevňovat lištovka, nějaké ty hmoždinky, šrouby, vrtačku, basu piv a láhev slivovice. Až u vás zazvoní kámoš, kterého jste si pozvali na výpomoc, nabídnete mu pivo a štamprli a dáte se do práce. Nejdříve vztyčíte trámky ke zdi za účelem vyměření jejich správné výše a umístění šroubů. Pokud jste mezitím už dopili piva, otevřete si další a zapijete je slivovicí. Pak si sedněte a odpočiňte si. Poté, jakmile se zase dáte do práce, si ještě řádně rozměřte i rozměry všeho ostatního, protože je to fakt velká otrava zjistit těsně před dokončením, že někde něco nesedí. Při práci nezapomeňte doplňovat tekutiny, piv máte dost. Hlavně bacha, když už si dáváte takovou práci s konstrukcí, abyste nenavrtali elektriku, to by byla skutečně mimořádná ostuda. Vrtejte tedy jen tam, kde si jste jisti, ale pro jistotu vrtejte v gumových rukavicích a stůjte na suché pneumatice, kterou si donesete z auta (nejlépe rezervu, ať nemusíte nic sundávat z nápravy, ale kdo má moderní auto jen se sadou na zalepení, tak se tomu bohužel nevyhne). Až jsou všechna piva dopita, je práce u konce a můžete začít s tréninkem. Pro začátek je dobré zvolit shyby se závažím na nejmenší liště. Pokud vás z toho budou bolet prsty, tak se nic neděje a v tréninku rozhodně nepolevujte, naopak, je to známka dobrého cvičení a začínajících pokroků. Pokud dokonce v prstu něco praskne, tak se taky nic tak hrozného neděje, stačí vyhledat dobrého prstního ortopeda (nejbližší v Berlíně) a za rok už můžete zase začít shybovat. Kvalitní zimní přípravu vám přeje váš Jara Blatný.   
A zde návodný obrázek hotového díla:
 
Aktualizace: tentokrát je zde Rumova reakce na výše uvedený článek - návod na stavbu domácí stěny, nyní téma velmi aktuální:). Postavte si doma stěnku, půjčte si pár set tisíc, raděj tak něco přes milion, prodejte vše co máte, zakupte pozemek, dva až čtyři roky nedělejte nic jiného než je skládání cihel na sebe a míchání různých podivných směsí, řezání dřeva, cvakání drátů, kopání hlíny apod, tisíckrát se pohádejte s manželkou a výsledkem může být něco podobného co jsem nafotil. Jenomže pak vás po všech těch činnostech natolik bolí tělo, že na nějaké polození není ani pomyšlení a raděj jdete na ryby, nebo na kole se podívat na Kozla, jak vaši kamarádi zdolávají 9 mínusky a teší se dobrému zdraví tělesnému i duševnímu.