neděle 17. dubna 2011

Osvětimanské skály - Císařský řez



Nová "cesta" na Osvětimanských skalách.
Slovo "cesta" dávám do uvozovek proto, že se jedná spíše o kombinaci dvou už existujících cest a to Osvětimanského blues se Znovuzrozením. Tyto dvě cesty od Libora Bordovského jsou fascinující svou převyslostí.
Linie težšího Znovuzrození (8+/9-) je opticky velice přitažlivá, avšak samotný přelez není zrovna žádný med. Lezec je nucen se jaxi poskládat do velké díry a z ní se "znovuzrodit" v porodních bolestech z rozedrané kůže nahoru do již lehčího zářezu. Akt tohoto skalního znovuzrození mě tedy nebyl nikdy moc příjemný.
Osvětimanské blues je docela vypečená 7+, která začíná pádlováním v převisu a končí technickou rajbaplotýnkou.
Tyto dvě cesty jsem zkombinoval následujícím způsobem:
Začnu Osvětimanským blues a po té, co dolezu do madla, které ukončuje "střechu", odbočím do prava k převislé spáře ve Znovuzrození. V této odbočce si užijete nových asi 4-5 kroků, které nejsou nijak extrémně těžké. Žádný složitý bouldering-jen bohapusté rudlování převisem . Obliny na konci spáry ve znovuzrození dokáží krapet potahat. Ty budou patrně klíčovým flekem této "pseudo cesty". Obtížnost? No dal bych to tak za 8. Cesta je na Chřiby netypicky atletická-žádných ladiček si v nich neužijete. Ideální tréninková cesta pro střední lezeckou kategorii. Jištění jsem využil stávající. Mezi prvním a druhým hrozí zemovka, ale není to nijak vysoko-normální boulderingová výška, kterou lze zabespečit i bouldermatkou. Uvažuju o tom, že by se tam možná nějaký hák hodil, aby to lezčíky nesvádělo k rybaření. V tomto místě by mohlo rybaření skálu opravdu už poškozovat(hrana).

Pro lepší představu vám sem sázím i pár fotek, byť jsou hrozné kvality-nějak jsem si špatně nastavil foťák, bo co. Ale pro orientaci to snad stačí.

2 komentáře:

  1. Kubo, raději jsi měl namalovat obrázky než takové fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodou-to je umění. I ten nedávno zesnulý fotograf Tichý to měl podobně rozmazané a sleduj jaká to byla kapacita. Jdu v jeho stopách

    OdpovědětVymazat