neděle 21. srpna 2016

Objevování severu - Jeseníky

Nadpis klidně mohl být Ludvíkov vol. III, ale už by to vypadalo, že jinam nejezdíme... Letošní dovolená se nesla (kromě bouldrování na místních kamenech) v duchu objevování (pro nás) nových skalních oblastí: Dobřečova a Čertových kamenů u Jeseníku. Teploty byly lezecky mnohem příznivější než minuloroční vedra, 15 stupňů nebylo výjimkou a pršelo jen jednu noc, jenže kůži na prstech a sílu máte jen jednu.

kostelík Ludvíkov

Dobřečov nacházející se ve stejnojmenné vesničce, malá krásná oblast nedaleko známého Rabštejna takže materiál podobný - břidlice, do 1 km od auta (přístup je dobře popsán v průvodci Moravské skály). Skalní pás není dlouhý a především vysoký jen asi 15m, stačí krátké lano a několik expresek. Prostředí vhodné i pro děti - rovina a obtížnost cest od 4 po 10.

obec Dobřečov

Dobřečov skalní pás



Čertovy kameny u Jeseníku, našinec zná především ty Lidečkovské, přístup je opět popsán v průvodci Moravské skály, případně aktualizace zde. Většina skal je přímo pod chatou a vyhlídkou na město Jeseník, je zde i nějaké útulna, ohniště, tělocvičné atrakce a opět velká rozmanitost v obtížnostech. Vzhledem k okolnostem (krátké lano, prsty na kaši) jsme zde k naší škodě vůbec nelezli, snad se podaří návrat a zdejší zajímavý materiál - pegmatit ještě okusíme, rozhodně s delším lanem.

Čertovy kameny - Pekelník JV stěna

Čertovy kameny - Pekelník SZ stěna

Medvědí hora - Loučná nad Desnou