středa 28. března 2018

Tak různě z Tater

Tuto zimu se mi povedlo být dost často v Tatrách, s různými parťáky i bez. Letos přišla taková zajímavá móda, že se všichni nějak poškozují. Trhají si ramena, kýly, lámou žebra, nebo aspoň berou chřipky a podobně. Sice i tak většinou jedou, ale musí se dost opatrně. A když nejedou, nezbývá než si dělat společnost sám.
Nevím jestli má smysl se nějak rozepisovat o těsném pytlení Titanové pasti, lavinách a historkách o lezení bez... Ale myslím, že některé počiny byly docela hezké, krajinářsky vděčné a možná budou pro někoho inspirací.
Třeba takový skialpošský Výlet přes pět dolin. Dá se zvládnout za den a je moc pěkný.
To se tak ve 3 vyhrabete z postele na Brnčálce a o půl paté už klapkáte pěkně potmě přes Vel´kú Zmrzlú dolinu na Baraní rohy. Pak sjedete do Malé studené doliny k Téryho chatě. Odtud na Sedielko a Javorovou dolinou až Pod Muráň k Tatranské Javorině, přes Zadné Meďodoly na Kopské sedlo a šupky dupky zpátky přes dolinu Bielych plies na Brnčálu. Když budete lemra jako já, budete zpátky na chatě v 8 večer. A když budete mít lepší podmínku, bez krusty v Javorové, opatrného lavírováním mezi deskami ve žlabech a nabalování sněhu na lyže, tak se to dá zakončit mnohem dřív.
Brnčálka
Výhledy z Vel´kej Zmrzlej k Brnčálce
Malá Studená dolina ze Sedielka
Sedielko
Javorová dolina a Sedielko vzadu
Zadné Meďodoly, vzadu Javorová dolina
Taky byl hezký Karbunkulový hrebeň. Vzdušný hřeben, ve skutečnosti vzdušnější než na fotce - s trochu nejistým sněhem, ale záleží na aktuálních podmínkách. Na Malém Kolového štítu to bylo v mém případě už nejisté hodně, ale dá se to slanit diagonálně doprava na sestupový žlab z Belasého sedla.

Karbunkulový hrebeň - Kopiniaky



Nebo cesta JV roklinou na Východnú Žeruchovú vežu s pokračováním hřebenem na vrchol.

Led na Žeruchy - JV roklina
Výhledy na Malý Kežmarák
Hřeben na Žeruchovkách

Pastička

Žádné komentáře:

Okomentovat